תביעת כתובה

תביעת כתובה

באלו מקרים יתחייב הבעל לשלם כתובה מוגזמת

אני קיבלתי מכמה רבנים, שכאשר עורכים חופה, לומר לחתן לכתוב בכתובה מקסימום 52,000 שקל. אולם ישנם חתנים עקשנים, אשר חושבים שככל שיכתבו סכום יותר גדול, אזי כלתם תהיה יותר מרוצה ומכובדת, וכן משפחתה תעריך אותו יותר ויעשו לו פשששש בחופה.
אולם זה מאוד נחמד מול המצלמות והמשפחה וכו', תענוג, אולם כאשר ח"ו מגיעים לפירוק הנישואין ומתן גט, פתאום רואים שהכתובה זה לא צחוק והינה מחייבת. דינה כמו צי'ק שנתן הבעל, על מנת שיפרעו מהחשבון שלו לאחר הגט אם ח"ו יהיה לבסוף.

חשוב לדעת, שישנם מקרים רבים בהם הבעל התחייב בכתובה סכום מוגזם. דוגמא אחת מיני רבות: מובא בפסקי דין רבניים 843160/12 בבית דין הרבני בנתניה בפני כבוד הדיינים: הרב שלמה שפירא – אב"ד. הרב אברהם מייזלס – דיין. הרב רפאל י. בן שמעון – דיין. שם נפסק שעל הבעל לשלם את מלוא סכום הכתובה 1,000,000 שקל!!! מי שיקרא את פסק הדין יראה, שהבעל היה עקשן ודחה בתוקף את הסיכוי לשלום בית, ולכן חפר לעצמו את הבור בכדי שיפול בו בקלות.

כתובה שהבעל לא שילם בטענה שלא התחייב אלא לשם כבוד

מאידך גיסא, אנו מוצאים כמה פסקי דין, בהם הדיינים פסק שהבעל פטור מלשלם כתובה מוגזמת. דוגמא אחת מיני רבות, מובא בפד"ר 970017-8 בבית דין רבני אזורי תל אביב יפו בהרכב הדיינים: הרב מאיר פרימן – אב"ד. הרב מאיר קאהן. והרב יצחק רפפורט. 

וכתבו הדיינים, שאמנם לא הביא הבעל לעדות את הרב שהסביר לו לדבריו שהסכום אינו מחייב, אך מהכרת המתרחש בתחום הכתובות – הטענה מתקבלת על הדעת שכן ידוע שישנה כיום הבנה בציבור שהסכום הנקוב בכתובה לא מחייב וכו'… "אבל במציאות הקיימת היום שקיימים רבנים עורכי חופות שאינם מייחסים חשיבות לסכום הכתובה, הרי שיש בסיס לטענה שהכתובה נכתבה לשם הכבוד על דעת הרב שערך את הכתובה". אמנם אין לקבוע מסמרות בנדון וכל מקרה יידון לגופו.

מתי למסקנה גובים כתובה מוגזמת ומתי לא?

אז לאור הסתירה בין פסקי הדין הללו, צריכים אנו לברר, מתי בית הדין יחייב את הבעל לשלם כתובה מוגזמת ומתי יהיה פטור?
והתשובה פשוטה מאוד, בהנחה שהאשה באמת זכאית לכתובתה, ואינה מורדת בשום צד ואופן, ותביעתה לשלום בית הינה כנה ואמיתית בצורה ברורה, ממילא בית הדין יבדוק האם הבעל היה אמיד בשעת הנישואין לשלם סכום זה אם לאו. אם תוכיח האשה שהחתן שלה היה אמיד ויכול היה לשלם סכום גבוה כזה, ממילא סיכוי גדול שבית הדין יחייב את הבעל, וכמו שציינו לעיל בשם בית הדין בנתניה.
אולם אם החתן לא היה כל כך אמיד, ממילא אפילו אם התחייב כתובה מוגזמת ועשה על זה קנין, מכל מקום בית הדין לא יוכל לחייב אותו, וכמו שכתבו במפורש בפסק הדין שציינו מבית הדין בתל אביב, וז"ל "אכן בנדון דנן יש לתת משקל לטענה האמורה בהתחשב בעובדה שבשעת החתונה לא עמדו משאבים כלכליים לבעל וסכום של מליון שקל היה עבורו גוזמה גדולה".

למידה נוסף
השאירו פרטי התקשרות
ונחזור אלייכם