הסכם ממון
הסכם ממון
רשימת מקרים בהם מומלץ לערוך הסכם ממון:
- כאשר מעוניינים שהרכוש שנצבר במהלך הקשר לא יתחלק באופן שווה בין בני הזוג, במקרה של פרידה.
- מקרה בו בני הזוג מתגוררים בדירה של אחד מהם שנקנתה לפני הכניסה לקשר, ובעל הדירה אינו מעוניין ליצור "כוונת שיתוף", ושהדירה תיכלל במסת הנכסים המשותפת.
- בני הזוג שאינם מעוניינים לחלק את הזכויות ממקום העבודה.
- כאשר יש פערי השתכרות בין הצדדים.
- במידה וצפויות להתקבל מתנות או ירושות.
- בני זוג הנמצאים בפרק ב', כאשר בשלב זה בחייהם כבר צברו רכוש והתחייבויות ואינם מעוניינים לשנות את הסטאטוס קוו.
- כאשר חיים ביחד כידועים בציבור ובמקרה שמעוניינים לרכוש דירה ומבקשים לקבוע חלוקה לא שוויונית בשל השקעה שונה של כל אחד מהצדדים.
- למען הוודאות וכדי למנוע ויכוחים עתידיים.
האם ניתן לבטל הסכם ממון?
חשוב לדעת, שקשה מאוד לבטל הסכם ממון, בין אם מדובר על ביטול של הסכמי ממון בהסכמה או ביטול להסכם ממון ללא הסכמה. אולם למרות זאת, ניתן להגיע לביטול על ידי הוכחה כי יש פגמים בסיסיים המצדיקים את ביטול ההסכם בין אם בחלקו או כולו. אם יש עניין של חוסר תום לב, ניתן להגיע לעילת ביטול, מפני שבדיני החוזים מחויבים הצדדים לחוזה לפעול בתום לב במהלך לאורח ניהול המשא ומתן בדרך לחתימת החוזה. ולכן אם מתגלה לאחר מעשה, כי צד אחד או שני הצדדים הסתירו מידע חשוב ומהותי או לא פעלו בתום לב, ישנה עילה לביטולו. מחמת מורכבותו של ביטול חוזה שכזה, יש להוכיח שהסתרת העובדות הן משמעותיות ועיקריות ולא שוליות על מנת להשפיע ולהביא לביטול כללי או חלקי.
חשוב לדעת, כי הסכם אשר לא אושר כדין על ידי בית המשפט או נוטריון, לפי העניין, לא ייחשב כהסכם ממון בהתאם לחוק, אך בנסיבות חריגות עשוי להיחשב כהסכם תקף.
הסתירה בין חוק יחסי ממון ובין חוק הירושה
מצד אחד, חוק יחסי ממון מאפשר לבני הזוג לחרוג מהסדרים חוקיים לגבי חלוקת הרכוש ולקבוע בעצמם את אופן חלות הרכוש ומצד שני חוק הירושה אוסר על התחייבות של אדם לגבי ירושה עתידית שלו וקובע כי הסכם אותו הוא מבצע בחייו המורה על ויתור יהיה בטל, כך שהצוואה אותה הותיר אדם לפני מותו תהיה המסמך המכריע שכן על פיה יהיה ניתן ללמוד על שיקול דעתו באופן בלעדי.
יוצא מכך, שהסכם ממון בדומה לשאר הסכמים בהם מתחייב האדם לעביר רכוש לצד השני אינו יכול לנגוע לגביי ירושה עתידית והוא אינו תקף. לכן, עוד בעת עריכת הסכם ממון יש לתת את הדעת לגביי התייחסות לירושה עתידית במקרה של פרידה ולזכור כי ירושה תגבר על הוראות חוק זה.
מיותר לציין גם בנושא זה, שבעריכת הסכם ממון חשוב שיהיה טוען רבני מומחה שילווה אתכם, בכדי שלא תיפלו בין השורות. וגם אם חלילה כבר חתמתם וגיליתם שעבדו עליכם, עדיין אפשר להציל ע"י טוען רבני מומחה על מנת למקסם את זכויותיכם. שיהיה בהצלחה ללא טעויות!