משמורת ילדים
משמורת ילדים
תביעת משמורת ילדים
תביעת משמורת מוגשת לרוב על ידי הורה במסגרת פרידה או גירושין, לצורך קביעת הסדרי המגורים של הילדים. לא ניתן להגיש תביעה למשמורת לפני שהוגשה בקשה ליישוב סכסוך במשפחה. בית הדין או בית המשפט יקבעו את כל המשמורת בהתאם לטובת הילדים כל מקרה לגופו, וכמובן ככל הניתן תוך התחשבות ברצונם. בהיעדר הסכמה בין ההורים, ברוב המקרים ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת אצל האם.
משמורת מלאה – כאשר רק הורה אחד הוא בעל המשמורת, וההורה השני מקבל זמני שהות (מועדים בהם יכול להתראות עם הילדים). משמורת משותפת – כאשר שני ההורים ביחד הם בעלי המשמורת והם מגדלים את הילדים בהיקפים שווים או כמעט שווים. ככלל, ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם, אלא אם יש סיבות שמצדיקות קביעת משמורת אחרת (חזקת הגיל הרך). משמורת על ילדים מעל גיל 6 תיקבע על פי עקרון טובת הילד, ללא העדפה למשמורת אצל האם.
בל נשכח, שקביעת המשמורת אינה משנה את העובדה כי שני ההורים הם האפוטרופוסים של ילדיהם באופן זהה. ורק במקרים חריגים, אם יש צורך בהול לכך, ניתן להגיש בקשה להעברת האפוטרופסות להורה אחד בלבד.
הגשת תביעת משמורת
ההורה שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך, יכול לבחור לאן להגיש את תביעת המשמורת: לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. אולם ישנו הבדל בין התביעות. שלבית המשפט לענייני משפחה מספיק להגיש תביעת משמורת, אולם לבית הדין הדתי יש להגיש תביעת גירושין, ונושא המשמורת יידון בה כחלק מהתביעה. החריג לכך, שניתן להגיש בבית הדין הדתי תביעת משמורת ללא תביעת גירושין, וזאת רק בהסכמת שני בני הזוג.
את התביעה יש להגיש לבית המשפט או לבית הדין שבתחום שיפוטו מצוי מקום המגורים המשותף של הצדדים או מקום מגוריהם המשותף האחרון.
לאחר שאחד מבני הזוג הגיש את התביעה לבית המשפט, על הנתבע/ת (ההורה השני) להגיש את כתב ההגנה לתביעת המשמורת בתוך 30 יום מקבלת כתב התביעה. לצורך הכרעה, בית הדין יפנה את הצדדים ללשכה לשירותים חברתיים במקום מגוריהם לצורך קבלת תסקיר על ידי עובד סוציאלי על פי חוק (פקיד סעד)ויש בו בדרך כלל פירוט אודות חיי הנישואים, הסיבות למשבר בין ההורים, מצב הילדים והמלצות על משמורת. התסקיר נועד לסייע לבית הדין להכריע בשאלת המשמורת, אולם המלצותיו אינן מחייבות. בית הדין רשאי לבקש בנוסף חוות דעת פסיכולוגית או בדיקת מסוגלות הורית, לצורך בחינת היכולת של כל אחד מההורים לספק את כלל צרכי הילדים.
ערעור על המשמורת
אם תרצו לערער על פסק הדין של בית הדין הרבני בענייני המשמורת, יש להגיש לערכאת הערעור המוסמכת, שהוא בית הדין הרבני גדול לערעורים (בכניסה לירושלים) בתוך 30 ימים. על החלטה למשמורת זמנית ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לערכאה המוסמכת, בתוך 10 ימים. ואם תרצו לערער על פסק הדין של ביהמ"ש לענייני משפחה בענייני המשמורת, יש להגיש לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים. על החלטה למשמורת זמנית ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 30 ימים.
מיותר לציין בנושא חשוב זה, כמה חשוב לקחת ייצוג של טוען רבני מומחה, אשר ילווה אותכם בכל התהליך, לבחון בלי פשרות מהי באמת המשמורת הנכונה המגיעה לכם לפי החוק, ובכך תרוויחו קשר הדוק עם ילדכם. משרד טו"ר הרב יצחק הדר, ילווה אתכם בכל ההליך, עד לשביעות רצונכם במשמורת הכי טובה לכם. בהצלחה!