שלום בית

שלום בית

תביעת שלום בית, מה היא?

לבית הדין הרבני סמכות ייחודית לדון בתביעה לשלום בית, וניתן להגיש אותה כהליך ביניים או כהליך ראשי, גם אם החל הליך בבית המשפט לענייני משפחה. תביעה לשלום בית הינה כפשוטו ממש, שהגבר או האישה מבקשים מבית הדין הרבני עזרה כדי שיסייע לבני הזוג לחזור למערכת יחסים תקינה כבעל ואישה.

בית הדין מברר היטב, האם בן זוג המעוניין לשוב לחיים משותפים לבין בן זוג שאינו מעוניין בכך, תביעתו כנה אם לאו. בתביעה מתבקש בית הדין להורות לצדדים לשוב לחיות כזוג נשוי (כולל חיי אישות), במטרה לנסות ולשקם את חיי הנישואין שלהם. במקרים מסוימים בית הדין יכול לפסוק שלום בית גם אם לא הוגשה תביעה או בקשה מתאימה. יכולים  להגיש אותה נשים/גברים יהודים שמתקיימים לגביהם כל התנאים הבאים:

  1. הם אזרחי ישראל או תושביה.
  2. הם נישאו לבן זוג יהודי ואינם חיים עמו חיי נישואין תקינים.
  3. הם מעוניינים לשקם את חיי הנישואין, בעוד בן הזוג אינו מעוניין.

איך מגישים תביעה לשלום בית?

אם התביעה מוגשת כהליך ראשי: יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך ביחידת הסיוע שליד בית המשפט לענייני משפחה או יחידת הסיוע שליד בתי הדין הרבני, לפני הגשת התביעה. רק במקרה שההליך ביחידת הסיוע לא הסתיים בהצלחה, ניתן להגיש את התביעה לשלום בית בבית הדין הרבני. אולם אם התביעה מוגשת כהליך ביניים, אין צורך להגיש בקשה ליישוב סכסוך.

התביעה מוגשת באמצעות מסמך קצר, בו מפרט התובע את הסיבות בגללן יש להשיג שלום בית בין הצדדים. ניתן להגיש את התביעה גם על גבי טופס מוכן שנמצא בבית הדין הרבני, בצירוף צילום תעודת זהות של מגיש התביעה. אם אין ביכולתו של הפונה לשלם את האגרה, יוכל לבקש פטור מהתשלום ולצרף תצהיר ומסמכים רלוונטיים. בית הדין רשאי לאשר למבקש פטור, מלא או חלקי, אם נוכח שאין ביכולתו לשלם את האגרה. אם התביעה לשלום בית הוגשה במקביל לתביעת גירושין, לרוב יידון בית הדין בתביעות במאוחד.

אם בית הדין אישר את התביעה לשלום בית, מה עושים עכשיו?

עם קבלת התביעה וחזרתם של הצדדים להתגורר יחדיו, זכאית האישה למזונות אישה ומדור, מאת הבעל. אולם אם לאחר קבלת תביעת שלום בית, אחד הצדדים מסרב לקיים את פסק הדין, הצד השני יכול להגיש לבית הדין בקשה להכריז על הצד המתנגד כ"מורד/ת". הכרזת צד כ"מורד/ת" יכולה להאיץ את התהליך המשפטי של הגירושין (שכן היא מספקת עילת גירושין), ולהטיל סנקציות על אותו צד. כשהאישה מוכרזת כמורדת, הדבר עלול להביא לכך שיישללו ממנה מזונותיה, מדורה וכתובתה. ומאידך כאשר הגבר מוכרז כמורד, הוא עשוי להיות מחויב בתשלום כתובתה של האישה, מזונותיה וכפיית גט, בהתאם לבקשתה של האישה.

לאור כל האמור לעיל, ברור לכל בר דעת שלא ניגשים לבית הדין הרבני לתביעת שלום בית ללא ייצוג של טוען רבני מומחה, בכדי שלא לעשות טעויות שיעלו לכם ביוקר. משרד טו"ר הרב יצחק הדר, ידאג עבורכם בכל התביעה בכדי שתמקסמו את כל המגיע לכם. בהצלחה!

למידה נוסף
השאירו פרטי התקשרות
ונחזור אלייכם